Korábban már írtam, hogy imádom az izraeli nagy reggeliket, brunchokat, ahol mindig többféle kis saláta van. Éttermekben ez nem más mint, előételek színes választéka (Meze). A meze már önmagában felér egy főétellel, a legelején jól beettem belőlük aztán már csak nézni tudtam a megrendelt főételt. :)
Most három salátát osztok meg, amiket a hétvégéken szoktam a nagy reggeliknél csinálni.
1. TABULEH, arabsaláta bulgurral és friss zöldséggel
HOZZÁVALÓK (kb. 4 főre)
1 kispohár bulgur megfőzve
2 ugyanekkora pohár friss petrezselyem
1 apróra vágott vöröshagyma
2 db paradicsom - apróra vágva
1 apróra vágott zöld édes paprika (kaliforniai, a magyar nem jó)
1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
3 evőkanál olívaolaj
1 késhegyni fahéj
só, bors
Elkészítés:
Keverd össze az összes hozzávalót, majd hagyd 30 percig állni, hogy az ízek összeérjenek. Ahogy a képen látni én gránátalmát raktam még bele. Most májustól már nem jó, mert nincs jó gránátalma.
TIPP: bulgur helyett couscus is lehet, én is azzal készítettem el.
2. CSÍPŐS MAROKKÓI SÁRGARÉPA SALÁTA (6-8 főre)
HOZZÁVALÓK:
8-10 db meghámozott, lereszelt sárgarépa
2 gerezd fokhagyma (nagyon-nagyon apróra vágva)
1 teáskanál cayane bors
2 evőkanál frissen csavart citromlé
1 evőkanálolívaolaj
1/2 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés
Főzd meg a sárgarépát (kb 20-30perc) és várd meg míg kihűl, majd keverd össze a fűszerekkel és hagyd 1 órát állni.
Én legutóbb lusta voltam és nem főztem meg a répát, úgy is nagyon finom volt.
3. ÉDESKÖMÉNY SALÁTA PISZTÁCIÁVAL (4 fő)
HOZZÁVALÓK
3 kisebb édeskömény
kevés jégsaláta
1/2 pohár frissen facsart citromlé
1/4 pohár olíva olaj
1 apróra vágott zöld csípős paprika (opcionális)
1 evőkanál méz
1/2 pohár hántolt és pirított pisztácia
Elkészítés:
Vágd hosszú darabokra az édesköményt és rakd be jéghideg vízbe 30 percre. Majd szárítsd meg és keverd össze a citromlével és sóval és rakd félre 15percre. Ezután keverd össze a többi hozzávalóval és szórd meg pisztáciával.